close

Videolarınızı hesabınız açıkken izlemeniz durumunda her izlediğiniz ve eklediğiniz videolardan ve etkileşimlerinizden (beğeni, takip vb.) para kazanırsınız.

Up next

Uzay Neden Karanlık - 90 Saniyede Bilim

0 Views· 02/02/23
streamer
streamer
2 Subscribers
2

Abone OL: http://goo.gl/lCbD9l

Videoyu beğendiyseniz, BEĞEN butonuna basmayı unutmayın.

Facebook: https://www.facebook.com/UgurluBilim
Twitter: https://twitter.com/UgurluBilim

►90 Saniyede Bilim Serisi
Neden Fotoğraflarda Gözler Kırmızı Çıkar: https://goo.gl/BjuaM2
Işık Hızı: https://goo.gl/f1PIwD
Evrende Yalnız Mıyız?: https://goo.gl/M3kXnl
Mısır Neden Patlar: https://goo.gl/eph62p

Güneş, gezegenimize en yakın yıldız ve aynı zamanda bizim doğal ışık kaynağımızdır. Evrende milyarlarca yıldız olduğunu ve tüm bunların ışık yaydığını düşünürsek; peki, “Uzay neden karanlıktır?”

Güneşten gelen ışınlar atmosfer içerisindeki maddelere çarpar ve her yöne dağılır. Dağılan ışınların cisimlerden yansıyarak gözümüze gelmesi sayesinde, cisimleri ve onların sayısız tondaki renkleri görebiliyoruz.

Beyin yakan kısım burada başlıyor, eğer tüm evrendeki milyarlarca yıldız, çevresine ışık saçıyorsa geceleri Dünya’dan gökyüzüne bakan birinin uzayı karanlık değil de, aydınlık olarak görmesi gerekmez mi? Fakat bunun böyle olmadığını biliyoruz. Bu durum Olbers paradoksu olarak biliniyor. Paradoks “Heinrich Olbers” tarafından 1823 yılında ortaya atılmıştır.

Paradoksu çözmek için çok sayıda açıklama üretildi. Bunlardan en iyisi ve şuan geçerli olan açıklama, evrenin sonsuz olmadığı kullanılarak yapılan açıklamadır. Evren yaklaşık 13.7 milyar yaşında, bu durumda sadece gezegenimize 13.7 milyar ışık yılı uzaklığındaki yıldızları görebiliriz. Yani yıldızlardan çıkan ışık ışınları henüz bize ulaşmış değiller.

Uzayın karanlık olmasının bir diğer nedeni ise şu şekilde açıklanır. Işığın bir dalga boyu ve frekansı vardır, ışık yalnızca belli bir aralıktaki dalga boyunda görünür hale gelir. Bu aralıktan büyük ve küçük dalga boylarında ışığı göremeyiz. Işık kaynağı sizden uzaklaşıyorsa, ışığın dalga boyu büyür. Evrenin genişlediğini ve yıldızların bizden uzaklaştığını düşünürsek, dalga boyu büyüyen ışık, kırmızıya kayar ve görünür bölgenin dışında kalır, bu nedenle gözle görülemez. (Küçük bir örnekle açıklarsak, örneğin kaldırımda yürüyorsunuz bu sırada, bir araba hızla size doğru geliyor, araba uzaklaştıkça arabadan gelen sesin değiştiğini fark edersiniz.) Bu etkiye "Doppler Etkisi" adı verilir.

Kaynaklar:
http://starchild.gsfc.nasa.gov..../docs/StarChild/ques
http://www.planetsforkids.org/....why-is-space-black.h
http://phys.org/news/2014-12-space-black.html
http://mentalfloss.com/uk/spac....e/26659/why-is-it-so

Royalty Free Music from Bensound
----------
Uğurlu Bilim YouTube kanalında kolay, eğitici ve ilginç deneyler, 90 saniye süren bilimsel belgeseller bulabilirsiniz bu sayede eğlenerek öğreneceksiniz, öğrenirken düşüneceksiniz. Herhangi bir sorunuz varsa yorum atarak rahatlıkla sorabilirsiniz. Uğurlu Bilim'e bugün abone ol ve yeni gelen videolardan ilk senin haberin olsun.

Show more

 0 Comments sort   Sort By


Up next