Videolarınızı hesabınız açıkken izlemeniz durumunda her izlediğiniz ve eklediğiniz videolardan ve etkileşimlerinizden (beğeni, takip vb.) para kazanırsınız.
Evde Tarhana Yapımı | Kolay Tarhana Nasıl Yapılır? | Ev Yapımı
Benim çocukluğumun tarhanası, teyzemin yapıp Kıbrıs’tan gönderdiği, tereyağında kavurduğumuz hellimleri içine koyduğumuz beyaz tarhana idi. Kırmızı tarhana ise annemin Trakyalı hastalarının ona hediye getirdiği, hafif ekşimsi, kimi zaman da “garip” baharatlı şeydi. Kendi damak tadıma uygun, düdüklü tencere kullanarak yaptığım ve tabii ki İstanbul’un neminde kurutamayacağımdan derin dondurucuda sakladığım bir tarhana tarifim var. Kim yedi ise gözlerindeki pırıltı sayesinde keyiflendim. Ne kadar güzel bir tarhana yapabileceğinize inanamayacaksınız. Eğerki düdüklünüz yoksa endişelenmeyin, aynı şekilde daha uzun sürede, tencerede yapabilirsiniz.
►Kanalımıza abone olmak için: http://bit.ly/RefikaninYemekOkulu
650 gr haşlanmış nohut
1 kg soğan
1,5 kg kırmızı biber
1,5 kg domates
1 bağ tarhana otu (boy otu)
1/2 bağ maydanoz
1/4 bağ dereotu
1/4 bağ nane
1 çay bardağı su
2 kg ekşi süzme yoğurt
100 gr tuz
3 kg un
1 kg soğanı, 1,5 kg domatesi ve 1,5 kg kırmızı biberi iri parçalar halinde doğrayın. En büyük düdüklü tencerenize - ben yaparken 8 litrelik kullandım- sırasıyla 650 gr haşlanmış nohutu, soğanları, yarım bağ maydanozu, çeyrek bağ dereotu ve naneyi, domatesleri, biberleri sıra ile ve üst üste dizin. 1 bağ tarhana otunu (boy otu diye de geçer) ayıklayıp tanelerini tercihen tülbent içine koyup malzemelerin üzerine yerleştirin. Tarhana otunu aktarlardan veya yöresel pazarlardan özellikle tarhana zamanı kolayca bulabilirsiniz. Dibi hemen tutmasın diye içine 1 çay bardağı kadar su koyup tencerenin kapağını kapatın. Basınç ayarını 2 konumuna getirip yeşil disk görünene kadar yüksek ateşte pişirin. Yeşil disk görününce altını kısın ve 30 dakika daha pişirin. 30 dakikanın sonunda tencerenin altını kapatın ve basıncını alın. Tarhana otunu en üstten alın ve kalan malzemeleri el blendırı ile pürüzsüz bir hale getirin. Tamamen soğuyunca içine 2 kg ekşi süzme yoğurt -tercihen iki gün evvel tezgaha çıkarıp ekşimeye bıraktığınız-, 100 gr tuz ve 3 kg un ekleyip, iyice yoğurun. Cıvık bir hamurunuz olacak. Kimileri bu kıvamı iyice koyultuyor ancak ben tarhanada fazla un tadını pek sevmediğim için unu biraz az tutup farklı bir yöntem uyguluyorum. Cıvık hamurun üstüne nemli bir mutfak bezi örtüp 1 gün süreyle mutfağınızın bir köşesinde ekşitin. Daha da ekşi severseniz veya hava soğuksa 1-2 gün daha bekletebilirsiniz. Beklettikten sonra buzdolabı poşetlerine pay edip, derin dondurucuya koyun. Poşetlerken, ev halkının kalabalığına göre, bir pişirimlik porsiyonlamanız önemli. Biz atölyede genelde 300 grlık porsiyonluyoruz ve 6 kişiyi rahat rahat doyuracak bir tencere tarhana çıkıyor bu miktardan. Bu tarhanaya ek olarak başka baharatlar da koyabilirsiniz. Sonrasında tarhana tam bir hazır çorba olur. Ancak ben bu baharatların tarhana ekşirken biraz tat değiştirdiğini hissettiğimden son dakikada eklediğim bir versiyon ile hazırladım. Tercih sizin...
Tarhana Çorbası
300 gr tarhana
2 çorba kaşığı zeytinyağı
1 çorba kaşığı domates salçası
1,5 litre su
1 tatlı kaşığı tuz
1 tatlı kaşığı karabiber
1 tatlı kaşığı pul biber
1 tatlı kaşığı kuru nane
1 tatlı kaşığı kuru kekik
1 çorba kaşığı domates salçasını 2 çorba kaşığı zeytinyağıyla birlikte orta boy bir düdüklü tencerede kavurun. Tencereye 300 gr. tarhanayı koyup, kaynar suyu ekleyin ve yavaş yavaş karıştırarak açın. Vaktiniz olursa sabah işe gitmeden derin dondurucudan normal buzdolabına alırsanız tarhana akşama kadar çözülür. Üzerine 1’er tatlı kaşığı tuz, karabiber, pul biber, nane ve kekik ekleyin. Düdüklü tencerenin kapağını kapatıp basınç ayarını 2 konumuna getirin. Yeşil disk görünene kadar yüksek ateşte pişirin. Yeşil disk göründükten sonra altını kısıp 3 dakika daha pişirin. 3 dakikanın sonunda altını kapatıp tencerenin basıncını alın. Pek pratik tarhananız emrinize amade. Dilerseniz süzme yoğurtla dilerseniz zeytinle birlikte afiyetle yiyebilirsiniz.
Mutfağımızda ve Yemek Okulu’muzda neler oluyor daha yakından takip etmek için;
►Facebook: https://www.facebook.com/refikaninmutfagi/
►Instagram: https://www.instagram.com/refikabirgul/
►Twitter: https://twitter.com/refikabirgul
►Websitesi: https://goo.gl/ulI72i
►Mutfağımızda kullandığımız el emeği, göz nuru güzellikler için de: https://goo.gl/0aKsMW
►Severek takip ettiğimiz kanallar: https://www.youtube.com/user/TurkeyVideoNetwork